Sfaturi utile pentru achizitionarea unei masini
Haideti sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Ai 18 ani, tocmai ce ai pus mana pe carnetul de conducere, si ai cam 3000 de euro stransi pentru o noua masina. Cum procedezi? Stii exact ce iti doresti? Ai bani sa intreti masina pe care urmeaza sa o achizitionezi? Cunosti toate detaliile despre puterea noii tale masini? Ei bine, acestea sunt doar cateva din intrebarile care probabil ca iti vin in minte la achizitionarea unei masini. Iata cateva sfaturi utile, pe care le poti utiliza la incheierea unei tranzactii.
Mare atentie la capitalul tau! Sa spunem ca masina ta costa undeva la 3000 de euro. Ei bine, tu vei avea nevoie de cel putin 4000 la achizitionarea ei. Trebuie luate in calcul si cheltuielile aferente masinii. Nu poti cheltui toti banii din bugetul tau, iar apoi sa ramai pe 0, si masina ta sa prinda radacini in garaj. E indicata o estimare a costurilor necesare intretinerii masinii tale pe o perioada de minim un an. Si aici e vorba de consum, cate o piesa inlocuita, lichid de parbriz, anvelope de iarna etc.
La ce ai nevoie de masina? Vrei o masina sa te plimbi in oras, sa mergi pana la facultate ori la lucru? Atunci cauta ceva micut, care consuma putin si nu iti achizitiona un bolid doar pentru a impresiona fetele la semafor. Esti un om caruia ii place sa calatoreasca, eventual cu o prietena/sotie ? Atunci indreapta-ti atentia spre o masina de o putere mai mare, in care spatiul sa te avantajeze.
Arunca un ochi la motorizare! Majoritatea masinilor noi au o motorizare mai moderna, cu consumuri mici si un nivel redus de poluare. Insa la acelasi pret, poti gasi motoare mult mai puternice, ale masinilor mai vechi. Intotdeauna analizeaza orice oportunitate, compara preturile, consulta oameni atestati in domeniu, pentru ca o masina reprezinta o investitie de viitor, nu una de cateva luni.
Garantia! Multa lume prefer o masina veche, la un pret redus si o putere mai mare. Insa in momentul in care te orientezi spre o masina second-hand, trebuie sa ai in vedere multe costuri aferente. Gandeste-te la faptul ca acea masina a fost rulata de altcineva inaintea ta, fara ca tu sa cunosti exact toate detaliile. Oricand o piesa se poate strica, oricand te afli in pericolul sa trebuiasca sa schimbi ceva, iar toate aceste lucruri vor genera costuri. O masina noua, beneficiaza de garantie si de faptul ca tu esti primul stapan al ei, asadar cum o vei avea in grija, asa se va comporta si ea cu tine. Bineinteles, o masina noua implica si costuri mult mai mari la achizitionare.
Oricum ar fi, dezbaterile pe tema “masina second hand/ masina noua” pot continua la infinit, influentate de mult subiectivism. Alegerea este a fiecaruia, insa aceasta alegere trebuie gandita mult, trebuie analizata atent, pana la ultimul detaliu, pentru ca reprezinta o investitie majora in viata.