5 sfaturi pentru condusul pe timp de noapte

Desi se poate sa nu ne faca placere sau sa ne sperie putin, condusul in timpul noptii este de neevitat. Fie ca este vorba de un drum binecunoscut, de la serviciu catre casa sau de o distanta mai lunga, pe un drum mai putin frecventat, noi venim in ajutorul vostru si va oferim 5 sfaturi pentru condusul in timpul noptii.

condus noaptea 1.jpg

1. Fiti mai vigilenti decat in mod normal

Desi este mai obositor sa pastrati toate simturile treze in timpul noptii, este foarte important sa va concentrati energia si atentia pe drumul, semnele de ciruclatie si nu in ultimul rand la pietoni, care pot fi mai putin vizibili noaptea.

2. Odihniti-va

Pentru ca efortul de a fi vigilent va extenueaza suplimentar, nu ignorati semnalele primite cum ar fi pleoapele grele, mancarimea si usturimea ochilor sau starea de usoara ameteala. Mai ales in timpul condusului pe timp de noapte, faceti pauze dese pentru a va dezmorti. Este recomadata o pauza de 5-10 minute la fiecare ora de condus. Este mult mai important sa ajungeti la destinatie, chiar si cu 30 de minute mai tarziu, decat sa nu mai ajungeti deloc.
De asemenea, evitati sa conduceti daca urmati orice tip de tratament care include pastile ce provoaca stari de somnolenta sau care au efecte secundare ce va afecteaza starea generala.

3. Circulati cu luminile de noapte

Mai ales inaintea drumurilor lungi, verificati-va farurile si stergeti parbrizul, luneta si oglinzile. Evitati sa ii orbiti pe ceilalti participanti la trafic si folositi in oras luminile de intalnire. In afara localitatilor, folositi faza lunga si pentru a nu fi orbit de farurile masinilor ce vin din sens opus, evitati sa priviti inspre acestea si urmariti cu privirea marcajul liniei continue pana cand depasiti vehiculul.

4. Reduceti viteza din timp si anticipati

Chiar daca drumul pe care il parcurgeti va este familiar, este important sa ramaneti vigilent si sa reduceti viteza in timpul noptii caci ceilalti participanti la trafic pot reprezenta un pericol. Evitati depasirile ce nu sunt neaparat necesare. Seara autovehiculele par a fi mai departe decat sunt in realitate. Daca observati orice semn de ingrijorare, pastrati distanta de siguranta fata de vehiculul din fata.

5. Pregatiti-va traseul

Daca plecati in vacanta cu masina si drumul pana la destinatie este lung, in mod sigur veti prefera sa conduceti si pe timp de noapte pentru a ajunge la destinatie in timpul zilei si a profita cat mai mult de oferta locala. Mai mult, noaptea drumurile nationale si autostrazile sunt goale si traficul mai fluid. Dar, mare atentie daca alegeti sa circulati pe autostrada caci monotonia traseului creste oboseala si sansele de a atipi la volan sunt mai mari. Daca nu plecati la drum tocmai odihnit, alegeti sa circulati pe rutele nationale si judetene care va cer in mod regulat schimbari. Oricum ar fi, nu depasiti viteza pe drumuri pe care nu le cunoasteti si plecati la drum insotiti. Daca persoana din dreapta are un permis de conducere, cu atat mai bine.Il poate folosi cand dumneavoastra resimtiti oboseala.

Nu uitati ca factorul uman ramane cauza principala a accidentelor iar daca conditiile meteo sunt nefavorabile, faceti un popas sau amanati plecarea caci in aceste circumstante, noaptea nu este un sfetnic bun.

 
3
Kudos
 
3
Kudos

Now read this

In vacanta cu masina inchiriata

V-ati planificat sa plecati in vacanta la munte sau la mare, dar dintr-un oarecare motiv nu aveti un autoturism. Puteti inchiria din cele mai diverse tipuri si marci de autoturisme. Daca aveti o familie mai mare puteti inchiria la... Continue →