Cum sa verifici o masina second-hand?
Foarte multe persoane prefera sa cumpere o masina second hand in schimbul unei masini noi dintr-un singur motiv: banii. Masinile cumparate la mana a doua au un pret mult mai mic decat cele noi si de multe ori, cumparatorii au norocul sa cumpere o masina foarte buna. Totusi, masinile second hand pot ascunde multe defecte asa ca in acest articol iti vom oferi cateva sfaturi despre cum ar trebui sa verifici o masina second hand inainte de a o cumpara.
Uita-te in cartea service a masinii
Unul dintre aspectele pe care trebuie sa le verifici la o masina second hand este cartea service. Aceasta iti va spune daca toate reviziile au fost facute la service-uri autorizate precum si operatiunile care au fost facute la revizii. De asemenea daca ai dubii in legatura cu autenticitatea cartii service atunci poti verifica la service-ul mentionat in carte.
Verifica uzura de pe volan, schimbator si pedale
Exista vanzatori de masini second hand care modifica numarul de kilometri al masinii. Astfel nu poti sti exact cat de folosita a fost masina respectiva. Totusi acest detaliu poate fi dedus din uzura de pe volan, schimbator si pedale. Daca cele din urma prezinta uzuri vizibile atunci vei putea aproxima numarul real de kilometri.
Exista diferente de nuanta ?
Verifica foarte atent culoarea masinii. In cazul in care unele elemente de caroserie prezinta nuante diferite atunci este foarte probabil ca acea partea sa fi fost schimbata in urma producerii unui accident. De asemenea incearca sa te uiti si dupa urmele de rugina care nu ar trebui sa fie prezente pe caroseria masinii.
Asigura-te ca functioneaza fiecare componenta electrica
Cu siguranta nu ti-ai dori ca dupa ce cumperi masina sa vezi ca nu functioneaza ventilatia interioara. Astfel recomandat ar fi sa verifici toate componentele electrice incepand de la stergatoare si terminand cu geamurile electrice si casetofonul.
Testeaza partea tehnica
Una dintre cele mai importante verificari este legata de partea tehnica. Astfel aceasta trebuie facuta in detaliu si cu foarte mare atentie deoarece aici se pot ascunde detalii foarte importante ale masinii pe care doresti sa o achizitionezi.
Amortizoarele nu trebuie sa contina urme de ulei dar nici sa produca zgomote. La randul lor, franele trebuie verificate. Aici trebuie sa fii atent la grosimea discurilor de frana precum si a placutelor. Ai grija ca acestea sa nu fie prea uzate deoarece o uzura puternica poate duce la costuri
suplimentare destul de mari.
Uleiul este un alt element care trebuie verificat. Uleiul de pe capac nu trebuie sa fie mai vechi decat cel de pe joja deoarece in acest caz este posibil ca uleiul sa fi fost schimbat special pentru vanzare. De asemenea acesta nu trebuie sa fie spumos sau negru, un ulei spumos fiind cauzat de probleme grave ale motorului.
Printre detaliile care mai trebuie verificate se afla si consumul, cutia de viteze, ambreiajul precum si directia. Daca proprietarul nu iti ofera timpul necesar verificarii tuturor acestor detalii atunci cu siguranta iti ascunde ceva. De asmenea in cazul in care nu esti prea priceput in domeniul auto atunci poti ruga un prieten care se pricepe sau chiar o persoana specializata in acest domeniu pentru a nu risca sa cumperi o masina care se va defecta peste scurt timp.